Skip to main content

Bij Niekée in Roermond zijn vanaf komend schooljaar kinderen al vanaf het eerste leerjaar minstens tien uur per week actief in onze werkplaatsen en laboratoria. Ze gaan er aan de slag met allerlei vormen van techniek en bouwen, maar ook met robotica, 3D-printen, bakken, koken, schilderen, dans, toneel, muziek, virtual reality, verzorging, kapper, recreatie, moderne media, horeca, zorg….  Al vanaf het eerste leerjaar gaan kinderen heel afwisselend experimenteren, ontdekken, maken en uitproberen. Meestal in onze eigen werkplaatsen, maar soms ook op werkplekken buiten de school. Zo maken ze al spelenderwijs kennis met de vele beroepen die er bestaan. Dit gebeurt allemaal onder leiding van onze bevlogen vakleerkrachten. Van hen krijgen de kinderen alle ruimte, maar ze hebben er zich ook te houden aan een aantal regels en afspraken om tot het beste resultaat te kunnen komen.

Niekée heeft twee afdelingen: Agora en Niekée-vmbo. We verzorgen sinds 2007 vmbo-onderwijs voor leerlingen vanaf de basisberoepsgerichte leerweg tot en met de gemengde- en theoretische leerweg. En dat blijven we doen, naast Agora. Vanaf komend schooljaar bieden we vier vmbo-profielen* aan: PIE, HBR, Z&W en MVI. Kinderen hebben daarmee een ruime keuze aan onderwijs- en doorstroommogelijkheden.

We vinden praktische vorming voor vmbo-leerlingen heel belangrijk. Maar minstens zo belangrijk is dat ze een gedegen theoretische basis van ons meekrijgen. Dat we hun leren doen én denken. Onze leraren zorgen daarvoor. Zij verbinden de theorie met het werkstuk waar een kind aan werkt in één van de werkplaatsen en met de vereiste kerndoelen van de onderbouw. Op die manier is een kind prima toegerust om de stappen naar de bovenbouw en uiteindelijk naar het eindexamen en vervolgonderwijs te kunnen zetten. Dat geldt voor vakken als Nederlands, Engels en wiskunde, maar natuurlijk ook voor alle andere kennis die kinderen nodig hebben om zichzelf prima te kunnen redden in het leven. Een toets, een punt, een rapport en soms huiswerk: het hoort er allemaal bij.

De komende periode staat in het teken van kennismaken en meedoen voor de leerlingen van groep 7 en 8. Woensdagmiddag 16 januari is er de Amazing Afternoon, waar leerlingen alvast kunnen komen proeven aan volgend jaar. Aanmelden voor die middag kan hier. Op vrijdagavond 25 januari hebben we onze open avond. Ieder is van harte uitgenodigd om een bezoekje te brengen.

*profielen:

PIE = Produceren, installeren en energie

MVI = Mediavormgeving en ICT

Z&W = Zorg en Welzijn

HBR = Horeca, bakkerij en recreatie

Jan Fasen

Author Jan Fasen

More posts by Jan Fasen

Join the discussion 5 Comments

Leave a Reply