Het huidige kabinet laat Nederland én Europa in de steek. Terwijl de grote uitdagingen van deze tijd – van woningnood en klimaatverandering tot de geopolitieke dreigingen aan de oostgrens van Europa – om daadkrachtig leiderschap vragen, blijft dit kabinet steken in eindeloze ruzies, politieke kleinzieligheid en symboolpolitiek. Met als meest recente dieptepunt de tegenstem van drie van de vier coalitiepartijen om 800 miljard uit te trekken om Europa te herbewapenen.
Symboolpolitiek
Dit kabinet doet alsof migratie hét nationale probleem is, terwijl de echte crisis elders ligt. De woningmarkt is compleet vastgelopen, de zorg kampt met structurele onderbezetting en de energietransitie verloopt tergend traag. Nergens bespeur ik intelligente plannen die deze problemen gaan oplossen. De focus van dit kabinet ligt obsessief op het beperken van de asielinstroom, alsof dat dé oplossing is voor al onze problemen.
De realiteit is dat de migratiecijfers al jaren grotendeels worden bepaald door arbeidsmigratie en internationale studenten, niet door asielzoekers. De asielzoekers worden symbolisch tot zondebok gemaakt, terwijl woningnood en het lerarentekort onopgelost blijven.
Internationaal een kleuter, nationaal een chaos
Nederland heeft daarnaast een sterke traditie van diplomatie en internationale samenwerking. Maar onder dit kabinet is dat verleden tijd. Terwijl Europa gedwongen wordt zijn eigen verdediging op te bouwen en openlijk achter Oekraïne moet gaan staan in de strijd tegen Russische agressie, blijft Nederland hangen in verdeeldheid en besluiteloosheid en sinds gisteren in obstructie. De NAVO en de EU verwachten serieuze bijdragen, maar ze hoeven daarbij niet meer te rekenen op Den Haag.
Op het wereldtoneel is Nederland inmiddels de kleuter die toekijkt terwijl de volwassenen beslissen. In plaats van leiderschap te tonen in cruciale Europese vraagstukken, maakt dit kabinet ruzie over futiliteiten en dwarsboomt het de veiligheid van Europa.
Een regering zonder meerderheid, zonder visie
De meest recente peilingen laten zien dat de zittende coalitie nog maar 60 zetels overhoudt, ver onder de noodzakelijke 76 voor een meerderheid. Dat betekent dat er in de Kamer wél een meerderheid is te vormen die dit kabinet naar huis kan sturen. Daar zijn niet per se verkiezingen voor nodig.
Waarom wachten? Genoeg is genoeg! Dit kabinet heeft inmiddels afdoende bewezen niet in staat te zijn Nederland te besturen. De oppositiepartijen kunnen en moeten de verantwoordelijkheid nemen om een kabinet te vormen dat wél in staat is om dit land serieus te leiden.
Nederland is klaar met deze regering van incompetentie, ruzie en symboolpolitiek. Dit land en Europa heeft leiderschap nodig dat de echte problemen aanpakt.
Het is tijd voor een regering die regeert.
De Telegraaf plaatste een samenvatting van dit artikel in de krant van 14 maart.