Skip to main content

Jan, is er al een Agora voor schoolleiders? Een appje met die vraag stuurde Anaïs Besemer me ongeveer een jaar geleden. Die vraag kwam op in een gesprek met Harrie Timmermans, een zeer gewaardeerde collega schoolleider en bestuurder. Een frontman en voorvechter van onderwijs dat aansluit bij elk kind. De vraag van Anaïs en Harrie riep enthousiasme bij me op. Het antwoord was eenvoudig: ‘Nee, maar daar kunnen wij vanaf vandaag verandering in aanbrengen’. En dat zijn we gaan doen. Een belangrijke vraag moesten we dan wel met ‘ja’ kunnen beantwoorden:

‘Zouden er schoolleiders zijn die met een goed gemoed hun drukke agenda opzij leggen en de tijd en het geduld durven nemen om de vrije speelruimte in zichzelf en daarbuiten te zoeken? Om daar in vrijheid en vanuit autonomie samen met anderen te oefenen hoe ze beter kunnen worden in wat ze elke dag doen? Om vanuit hun eigen biografie, levensverhaal en waardenkompas een nieuw eigen aansprekend verhaal te maken? Door zelf weer te gaan spelen, onafhankelijk van geest de wereld in te trekken, ongebaande paden te bewandelen en zo onverwachte, nieuwe kennis en skills te ontdekken? Die aangemoedigd en uitgedaagd worden door een uitstekende coach, geïnspireerd raken door andere gelijkgestemde collega schoolleiders en uitgenodigd door moedige leiders buiten het onderwijs om andere perspectieven in te nemen? Op een manier waarin alles draait om mensen en waar structuren, processen en planningen in dienst staan van het plezier in leren van mensen. Los van of dat om volwassenen of om kinderen gaat.’ 

Natuurlijk zijn die schoolleiders er. Nu, een jaar later is het zover. Alle ruimte voor schoolleiders in De Ruimte. Vrijdag 28 mei ontvangen we de eerste schoolleiders. 

 

 

Jan Fasen

Author Jan Fasen

More posts by Jan Fasen

Leave a Reply