Skip to main content
Uncategorized

dialoog over onderwijs in Society 3.0

By oktober 12, 20146 Comments

“Kennis delen gaat vanzelf in Society 3.0, dus hebben we nog wel onderwijs nodig?”

Over deze stelling ga ik woensdagochtend bij Seats2Meet in Utrecht in dialoog met o.a. Ronald van den Hoff, John Moravec, Claire Boonstra, Maurice de Hond, Erno Mijland en Hedwyg van Groenendaal.

Society 3.0 biedt ongekende mogelijkheden om kennis te delen en in netwerken te leren en dwingt ons om na te denken over de betekenis voor de inhoud en de organisatie van ons onderwijs. Zien we de kansen die we hier krijgen? De tijd is meer dan ooit rijp voor een nieuwe mindset.

Op één van mijn scholen in Roermond zijn we daarom in augustus met Agora gestart. Flipping the system optima forma. De andere drie timmeren stevig aan de weg richting gepersonaliseerd leren.

Deze nieuwe mindset heeft alleen kans van slagen wanneer we onze leraren, onze professionals in alle sectoren, net zo serieus nemen in Society 3.0 als onze leerlingen. Daarom hebben Guido van Dijk en ik Heyy bedacht. De komende maanden gaat Heyy gefaseerd van start.

Heyy zet de mens op de eerste plaats. Heyy wil afrekenen met systemen en formats en een nieuw begin, bevlogenheid en nieuwe inzichten alle kans bieden. Heyy brengt drie bewegingen op gang: Heyy legt een directe verbinding tussen scholen en de samenleving door Seats2Meets in scholen te openen. Heyy ontsluit de enorme hoeveelheid kennis in en buiten de scholen, zodat leraren (en op termijn professionals uit andere sectoren) vanuit een persoonlijke vraag, dicht bij de eigen werkplek kunnen professionaliseren in Meet4Learn. En Heyy heeft Kairos, een plek waar onderwijs, bedrijfsleven, gezondheidszorg en wetenschap elkaar ontmoeten om te werken aan innovatie en vernieuwing.

Ontmoeten, ontwikkelen en innoveren zijn de drie werkwoorden die Heyy gaat aanjagen en faciliteren in het licht van Society 3.0 en het onderwijs dat onze leerlingen daarin nodig hebben.

Jan Fasen

Author Jan Fasen

More posts by Jan Fasen

Join the discussion 6 Comments

  • Pracht initiatief. Laat jullie dialoog een voorbeeld zijn voor dialoog binnen het onderwijs op weg naar ontmoeten, ontwikkelen en innoveren voor zowel persoonlijke- als cognitieve ontwikkeling.

  • fransdroog schreef:

    Wat een mooie ontwikkelingen! Het onderwijs naar de leerlingen, naar de samenleving en naar de toekomst brengen. Ik ga dit zeker zoveel mogelijk volgen.
    Ik heb twee vragen:
    1. Waar staat de naam Heyy voor?
    2. En nog een in het kader van ‘what’s in name?’ Is de naam Meat4Learn ‘correct’? Meet2Learn of Meet4Learning?
    Succes!

  • jfasen schreef:

    Dag Frans, de naam Heyy staat nergens anders voor dan: heyy Frans, ik zag jouw blog onlangs……etc. of heyy Jan, kun je die prezi met me delen……etc. Ontmoeten en delen gaat het beste laagdrempelig, die laagdrempelige ontmoeting wil Heyy faciliteren.
    Wat betreft Meet4Learn: we hadden Meet2Learn, maar dat domein was al bezet, Meet4Learn nog niet. Pragmatisme is soms onvermijdelijk 🙂

  • jfasen schreef:

    Dank ‘mens in dialoog’. Dialoog is inderdaad hard nodig, maar blijkt vaak lastig.

  • Drs JM Smeets schreef:

    Bij Jan Fasen komen de volgende gedachten bij mij vrij: Persoonlijk leren wordt “geleverd” door Pulse On. Pulse On laat dit product in de markt zetten door Beteor. Beteor is de club waar de vroegere voorzitter van de Centrale Directie van Soml nu werkt nadat hij bij Soml met pensioen ging. De huidige leiding van Soml is in handen van Kees Hoefnagels die weer een oud medewerker is van Beteor. Jan Fasen schoot een bok bij het Connect door zijn hand te overspelen bij een asbestrenovering bij dit instituut. Nu is hij bij het Connect, door de leiding van Soml, weggepromoveerd naar de functie voorzitter van de centrale directie van het Mundium College in Roermond. Jan Fasen is erg begaan met het persoonlijk leren.

  • JM Smeets schreef:

    “Mens in dialoog, inderdaad hard nodig, maar blijkt vaak lastig” U hebt ervoor gekozen om mijn reactie op uw openbare blogsite aan te pakken via mijn werkgever nl SOML terwijl ik, in mijn reactie, koos voor een reactie op uw meningen op uw blogsite via een persoonlijke invalshoek en dus via mijn prive-emailadres. Het siert u niet dat u denkt mij te kunnen kapittelen via een lid van het college van bestuur nl de heer Kikken. Het moge duidelijk zijn dat ik niet gecharmeerd ben van uw gedachtegoed inzake “persoonlijk leren” en uw aanpak van een, u minder goed gezinde, reactie op uw openbare blog zoals ik dit eerder ventileerde. U hebt mijn inbreng niet in uw blogsite geopenbaard, het is uw recht. Dat U het nodig vindt mij terecht te wijzen via mijn werkgever neem ik u in hoge mate kwalijk en ik merk op dat ik dit vind getuigen van geen enkel niveau. U hebt mijn bloginbreng niet op uw blogsite toegelaten, prima, maar bovenal hebt u verzuimd om mij persoonlijk, via mijn openbare email-adres, aan te spreken op de opmerkingen die ik over u en uw omgeving maakte. Daar waar nodig zal ik uw toekomstige bijdragen aan het persoonlijk leren kritisch volgen en van commentaar voorzien waar nodig.

    Groet, Drs JM Smeets, Directeur Comitres BV

Leave a Reply