Skip to main content

De werkelijkheid als een mokerslag voluit in mijn gezicht. Dat gebeurde vanmiddag toen ik dit bericht las. Bijna 14.000 jongeren die hun ontwikkelrecht niet op de voor hun best passende wijze kunnen verzilveren. In een beschaafd en schatrijk land als Nederland bestaat dit onbeschrijfelijke onrecht. De minister noemt het getal van bijna 14.000 en ziet daarin een stijging van een derde met het aantal van vorig jaar. In 2020 becijferde Stichting Balans dat er hoogstwaarschijnlijk 15.000 jongeren, die grondwettelijk recht op onderwijs hebben, dat niet krijgen. In 2020 al 15.000, dan zullen we nu dicht bij de 20.000 jongeren zitten. Niemand weet het aantal zeker, administratief schijnt het nogal ingewikkeld te zijn.

Het is voor mij al lang duidelijk dat wanneer we elke jongere het best bij hem of haar passende onderwijs willen bieden we de wet moeten overtreden. Dat doen/deden we met Agora Underground (AU).
In 2020 zijn we met AU gestart, eerste hulp bij onderwijs voor alle thuiszitters in heel Nederland, en meteen succesvol. Onafhankelijk waar die jongeren woonden in Nederland, ik schreef ze gewoon in op de school in Roermond waar ik toentertijd schoolleider was. Vervolgens waren onze leraren er voor ze, stuk voor stuk bevoegde vaklui van de bovenste plank die deze leerlingen voor zich wisten te winnen en aan zich wisten te binden en het beste passende onderwijs voor die leerlingen voor elkaar kregen. Zelden leerlingen en ouders meegemaakt die zo opgelucht waren.

Maar omdat we vanuit onze oorspronkelijke bedoeling met Agora Underground de wet overtreden, mogen we enkel nog actief zijn in de regio Midden-Limburg en niet meer landelijk. Daar zijn we uiteraard dankbaar voor en we hebben ook begrip ervoor dat je niet zomaar de wet mag overtreden. Maar ook niet als je dan een aanzienlijk deel van de 14.000 jongeren zou kunnen helpen?

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Inspectie van het Onderwijs geef ons toch het vertrouwen en de ruimte. Laat ons landelijk, zoals we dat bedoeld hebben, jongeren die het nodig hebben de helpende hand reiken.

Of…..beste collega schoolleiders, we kunnen het verschil maken voor al die jongeren. Schrijf thuiszittende jongeren in op je school, neem contact met ons op en met je samenwerkingsverband. Gewoon zoals we het bedoeld hadden. Want als we het willen dan regelen we samen het best passende onderwijs voor alle leerlingen.

Jan Fasen

Author Jan Fasen

More posts by Jan Fasen

Leave a Reply