Skip to main content

Het was een tijdje stil hier, het was vakantie. Een gelegitimeerd collectief moment om te kunnen ontsnappen aan een visieloos Coronabeleid dat het uiterste eiste van iedereen in scholen. Ik heb zelden collega’s zo moe en uitgeput de vakantie in zien gaan als dit jaar. De meesten die ik inmiddels weer spreek voelen zich opgeladen, fit en ervaren weer creativiteit en ambitie in hun werk. Het laat zien hoeveel we van ons werk houden en hoe belangrijk het is om af en toe stil te zijn. Het deed me denken aan een lezing uit 1991 van John Cleese (van Monty Python) waarin hij de vijf factoren van creativiteit op een rijtje zette:
 
1. Ruimte
2. Tijd
3. Tijd
4. Vertrouwen
5. E̶e̶n̶ ̶t̶a̶i̶l̶l̶e̶ ̶v̶a̶n̶ ̶5̶6̶ ̶c̶m̶ Humor

Hoe kun je de ervaring van stilte en tijd vasthouden nu de scholen weer begonnen zijn? Het antwoord is eenvoudig: door regelmatig die tijd en stilte te nemen. Als onderdeel van je werk en je leven. Dat is onze belofte met #deruimte. Regelmatig mag je er de tijd en afstand nemen en met collega’s de dagelijkse problemen en pijnpunten in het leiding geven aan een verandering oplossen. Waarna je met meer kennis en creativiteit weer verder kunt in je school.

Ik bericht vanaf nu weer met regelmaat uit De Ruimte. Neem er gerust eens een kijkje als je benieuwd bent. www.deruimte.co

Jan Fasen

Author Jan Fasen

More posts by Jan Fasen

Leave a Reply