Skip to main content

De leerlingen van Agora Underground hebben een mediateam. Op dit moment portretteert dit team de mensen achter Underground. Deze week mocht ik drie vragen beantwoorden.

Wat is je rol binnen Underground?

Samen met Tim heb ik de eerste stappen gezet met Agora Underground want in ons landje kunnen 15.000 kinderen niet naar school! Eén thuiszittend kind zou ons als een mug in de nacht moeten kwellen. Vijftienduizend thuiszittende kinderen rechtvaardigt oplossingen die geen rekening houden met het systeem dat deze immense misstand heeft veroorzaakt. Daarom hebben Tim en ik er meteen voor gezorgd dat we zo snel mogelijk met de eerste groep kinderen aan de slag konden. Niet door overal toestemming te vragen, maar door te beginnen.

Binnen Underground zie ik mezelf als de voorwasser. Er bestaat een wasmiddel dat heet Biotex. Kleren met hardnekkige vlekken leg je eerst in de Biotex. Die weekt de vlekken los waarna ze als een vieze drap naar boven komen drijven. Na deze voorwas kunnen ze de wasmachine in en komen ze er als nieuw weer uit.

Vijftienduizend thuiszitters zie ik als zo’n hardnekkige vlek in de hermelijnen mantel die ons onderwijssysteem beschermt. Als samenleving zijn we ziende blind geworden voor die vlek, maar binnen Underground leg ik de mantel in de Biotex. Ik bel en mail met instanties, organiseer gesprekken met de meest betrokken partijen als het ministerie, de inspectie, samenwerkingsverbanden en ouders. Ik vraag aandacht en erkenning voor Underground en daarmee voor de thuiszitters. Ik doe de voorwas waardoor we die naargeestige vlek op de hermelijnen mantel weer gaan zien en prompt ontdekken dat een voorwasje niet voldoende is om hem eruit te krijgen. En dat allemaal tegen de achtergrond van het echte werk, elke dag weer door Tim, Saskia en John, samen met hun Underground leerlingen.

Het is spannend op dit moment. De inspectie doet net of de hermelijnen mantel van een vlekkeloze schoonheid is. Binnenkort beslist ze of Underground door mag, want we overtreden de wet. Maar we moeten de wet overtreden om elk kind een eerlijke kans te kunnen bieden en elk kind het recht op onderwijs te laten verzilveren. Die 15.000 thuiszitters zijn onze kanaries in de onderwijsmijn.

Wat doe je buiten Underground?

Ik geniet van het leven. Waar het kan samen met mijn gezin. En ik bouw aan een vereniging waar al die leraren van de vele Agorascholen in en buiten Nederland gezamenlijk bouwen aan prachtig onderwijs. Daarnaast onderneem ik met mijn bedrijf De Ruimte om scholen die verandering willen daarbij te helpen.

Wat vind je goed aan Underground?

Dat het ondanks alle onzekerheid elke dag weer doorgaat. Dat kinderen en ouders blij zijn met Underground. Dat het een plek is van hoop, toekomst en ontwikkeling voor zoveel kinderen.

 

 

 

 

 

Jan Fasen

Author Jan Fasen

More posts by Jan Fasen

Leave a Reply