Skip to main content
Uncategorized

Volle bak bij ons Bendecafé: ‘het onderwijs persoonlijk maken’.

By maart 22, 2013No Comments

Volle bak bij Bendecafé woensdag 27 maart.

Samen met iiO (innovatie impuls onderwijs) organiseert het Connect College op woensdag 27 maart een Bendecafé met als thema ‘het onderwijs persoonlijk maken’. Het is een actueel thema dat voortkomt uit de steeds luider wordende roep om het onderwijs veel meer dan nu het geval is te organiseren rondom de persoonlijke leerstijl en –vraag van onze leerlingen en de uitdaging om met minder geld beter onderwijs te maken.

Op het eerste oog een onoverbrugbare tegenstelling. Toch denken we dat het kan. De tijd is er rijp voor. De technologie is voorhanden. De goede voorbeelden zijn aanwezig. Veel Limburgse scholen, ook PO scholen, van noord tot zuid zijn woensdag onze gast. Van elke school een directielid, een groep leraren en een groep leerlingen. Met zo’n 160 deelnemers gaan we sparren en discussiëren, maar we krijgen ook te zien wat er allemaal al gebeurt rondom dit thema. De kern van de middag vormen de zogenaamde ‘solution salons’. In die salons staan vragen centraal. Vragen over de onderwerpen die daar aan de orde komen. We hebben zes salons:

Salon 1: Waarom persoonlijk leren? Expert: Mara Verstappen (SlimFit-brigadier) en Lex van de Nieuwenhuizen (projectleider VO-experiment Onderwijsteams)

Salon 2: Waar begin je en wat kunnen we leren van andere ervaringen? Expert: Frans Schouwenburg (Kennisnet)

Salon 3: Persoonlijk leren als strategie voor de toekomst. Expert: Jos Gijzen (College Den Hulster)

Salon 4: Wat gebeurt er in het primair onderwijs? Expert: Lilian Knooren (SlimFit-brigadier en BS Op de Sterkenburg)

Salon 5: Onderwijs persoonlijk maken: hoe doe je dat als leraar? Expert: Henk van der Tas (Hondsrug College)

Salon 6: Leiderschap en persoonlijk leren. Expert: Tjeu Seeverens (SVO-PL vanuit de TalentenAcademie)

We starten de middag o.a. met een live interview via Skype met Brigitta Erikson, onderwijskundige uit Zweden, over het thema ‘het persoonlijk maken van onderwijs’. Het belangrijkste resultaat van het Bendecafé mag tweeledig zijn: het gesprek in de Limburgse scholen op gang brengen over de mogelijkheden en kansen om nu ons onderwijs te organiseren rondom de leervraag en leerstijl van leerlingen én het besef dat hier geen vernieuwing van bovenaf wordt uitgerold, maar dat deze insteek zowat naadloos kan aansluiten bij de vele geweldige innovaties die op dit moment op scholen al in die richting plaatsvinden. We voegen er wel een aantal belangrijke elementen aan toe die het leren pas écht persoonlijk maken.

We sluiten het café nadat er voldoende tijd is geweest voor een borrel en een hapje. Daar zullen onze leerlingen voor zorgen. Het café is vol. Aanmelden kan niet meer.

Heeft u toch vragen aan onze experts dan stel ze gerust via Twitter. Dat kan die middag, maar ook nu al. Wij zullen dan zorgen dat ze aan de orde komen en beantwoord worden. @Connect2Live #bendecafé

Beelden en verslagen van de middag zullen we uiteraard delen! Wordt vervolgd.

Jan Fasen

Author Jan Fasen

More posts by Jan Fasen

Leave a Reply