Skip to main content

Mits een community vanuit de juiste inzichten en met wijsheid benaderd en (be)geleid wordt. Want communities gaan over de mensen die de community willen vormen en niet om uitgeschreven plannen die alvast de community tot in detail beschrijven. Een community bouw je niet, die zet je niet even neer, evenmin ontwerp je een community. Een community ontstaat, mits je als (school)leider de goeie dingen doet, of anders gezegd, de juiste dingen laat. Sowieso is leiderschap vanuit het perspectief dat communities ontstaan en om de mensen gaat die de community vormen een tamelijk paradoxaal begrip. Maar leiding is nodig, heb ik gemerkt in mijn praktijk. Maar welk leiderschap draagt dan het beste bij aan het laten ontstaan van communities? Waarin een aantal mensen met plezier en enthousiasme samenwerkt aan een grotere missie of uitdaging die ze de moeite van hun aandacht waard vinden. Waar ze graag voor uit hun bed komen. Waar ze al hun energie, passie en expertise voor beschikbaar willen stellen. Omdat ze weten dat het ertoe doet wat ze doen. Dat hun inzet en werk gezien wordt, ze daarin een grote mate van vertrouwen en autonomie krijgen en tot iets kan leiden wat ze tot nu toe niet voor mogelijk hadden gehouden. Wat is er nodig om een dergelijke community te laten ontstaan en zo te zien werken? Want dat gaat niet vanzelf.

Anders geformuleerd: ‘Welke aanpak leidt tot een community waarin je mensen relaties met elkaar ziet aanknopen en waarin kennis gedeeld en verspreid wordt?’ Want dat is het gedrag dat we graag willen zien, dat gedrag leidt tot innovatie, tot het oplossen van problemen of vraagstukken waar we tegenaan lopen. Door de professionals zelf.

Vandaag mocht ik mijn collega’s van Stichting Schoolinfo vertellen over hoe we van de Vereniging Agora Onderwijs een community proberen te maken en hoe de leden van die community samen hun schouders zetten onder een groter verhaal, namelijk het realiseren van de missie van de vereniging.

Hieronder vind je de link naar de presentatie die ik daarbij gebruikt heb.

Vereniging Agora Onderwijs en communities

 

 

Jan Fasen

Author Jan Fasen

More posts by Jan Fasen

Join the discussion One Comment

  • Sabine Paulissen schreef:

    Wat een fijne school! We zijn afgelopen schooljaar 2019-2020 (toen in groep 7) al naar de open dag geweest. Sindsdien wil hij alleen en enkel naar deze school (Roermond). We hebben inmiddels begrepen, dat er maar weinig plekken ingevuld kunnen worden en het zelfs tot een loting kan komen. Dat maakt het extra moeilijk. Een tweede keuze voor een school hebben we niet. Logisch ook, er is geen andere school die deze school ook maar een beetje evenaart. Vandaar de vraag: waar bevinden zich nog agora scholen in België (die vanuit Maastricht ook nog goed bereikbaar zijn)? Dit zou een mogelijke tweede keuze kunnen zijn voor onze zoon en hij zou dan toch hetzelfde soort onderwijs kunnen volgen.
    We horen het graag.
    Hartelijke groet,
    Sabine

Leave a Reply