“Kennis delen gaat vanzelf in Society 3.0, dus hebben we nog wel onderwijs nodig?”

Over deze stelling ga ik woensdagochtend bij Seats2Meet in Utrecht in dialoog met o.a. Ronald van den Hoff, John Moravec, Claire Boonstra, Maurice de Hond, Erno Mijland en Hedwyg van Groenendaal.

Society 3.0 biedt ongekende mogelijkheden om kennis te delen en in netwerken te leren en dwingt ons om na te denken over de betekenis voor de inhoud en de organisatie van ons onderwijs. Zien we de kansen die we hier krijgen? De tijd is meer dan ooit rijp voor een nieuwe mindset.

Op één van mijn scholen in Roermond zijn we daarom in augustus met Agora gestart. Flipping the system optima forma. De andere drie timmeren stevig aan de weg richting gepersonaliseerd leren.

Deze nieuwe mindset heeft alleen kans van slagen wanneer we onze leraren, onze professionals in alle sectoren, net zo serieus nemen in Society 3.0 als onze leerlingen. Daarom hebben Guido van Dijk en ik Heyy bedacht. De komende maanden gaat Heyy gefaseerd van start.

Heyy zet de mens op de eerste plaats. Heyy wil afrekenen met systemen en formats en een nieuw begin, bevlogenheid en nieuwe inzichten alle kans bieden. Heyy brengt drie bewegingen op gang: Heyy legt een directe verbinding tussen scholen en de samenleving door Seats2Meets in scholen te openen. Heyy ontsluit de enorme hoeveelheid kennis in en buiten de scholen, zodat leraren (en op termijn professionals uit andere sectoren) vanuit een persoonlijke vraag, dicht bij de eigen werkplek kunnen professionaliseren in Meet4Learn. En Heyy heeft Kairos, een plek waar onderwijs, bedrijfsleven, gezondheidszorg en wetenschap elkaar ontmoeten om te werken aan innovatie en vernieuwing.

Ontmoeten, ontwikkelen en innoveren zijn de drie werkwoorden die Heyy gaat aanjagen en faciliteren in het licht van Society 3.0 en het onderwijs dat onze leerlingen daarin nodig hebben.

Categorieën: Uncategorized

4 reacties

Mens in Dialoog (@mensindialoog) · 12 oktober 2014 op 07:12

Pracht initiatief. Laat jullie dialoog een voorbeeld zijn voor dialoog binnen het onderwijs op weg naar ontmoeten, ontwikkelen en innoveren voor zowel persoonlijke- als cognitieve ontwikkeling.

fransdroog · 12 oktober 2014 op 09:04

Wat een mooie ontwikkelingen! Het onderwijs naar de leerlingen, naar de samenleving en naar de toekomst brengen. Ik ga dit zeker zoveel mogelijk volgen.
Ik heb twee vragen:
1. Waar staat de naam Heyy voor?
2. En nog een in het kader van ‘what’s in name?’ Is de naam Meat4Learn ‘correct’? Meet2Learn of Meet4Learning?
Succes!

jfasen · 12 oktober 2014 op 16:00

Dag Frans, de naam Heyy staat nergens anders voor dan: heyy Frans, ik zag jouw blog onlangs……etc. of heyy Jan, kun je die prezi met me delen……etc. Ontmoeten en delen gaat het beste laagdrempelig, die laagdrempelige ontmoeting wil Heyy faciliteren.
Wat betreft Meet4Learn: we hadden Meet2Learn, maar dat domein was al bezet, Meet4Learn nog niet. Pragmatisme is soms onvermijdelijk 🙂

jfasen · 12 oktober 2014 op 16:01

Dank ‘mens in dialoog’. Dialoog is inderdaad hard nodig, maar blijkt vaak lastig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *